vineri, 8 martie 2013

T.I.C. - T.A.C. Ceasul Pământului

Proiect de voluntariat pentru mediu inițiat de
Asociația de Inițiativă Locală Roman 2002
și finanțat de Comisia Europeană prin Programul Tineret în Acțiune
Coordonator proiect, la nivel de şcoală:
Prof. MUNTEANU MARIA RAMONA
Proiectul s-a derulat în perioada iunie-noiembrie 2012. Unități școlare implicate: Școala Adjudeni, Școala Gimnazială ,,Carmen Sylva" - Horia, Liceul Tehnologic Nisiporești, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani, Școala Tămășeni.
În luna august 2012 câte șapte elevi de la cele cinci școli au participat la un training pe teme de voluntariat pentru mediu, în cadrul unei excursii gratuite de două zile în județul Neamț. Ulterior, tot în luna august, au  avut loc încă două acțiuni privind protecția mediului: un flash mob organizat în fața Primăriei Municipiului Roman și o campanie de ecologizare la Dealul Mărului. După începerea anului școlar 2012-2013, fiecare unitate a confecționat un ceas (din materiale la alegere, puse la dispoziție de A.I.L. Roman 2002) și l-a fixat la ora 11:30; se presupune că, datorită poluării, Pământului i-au mai rămas doar 30 de minute de viață. Prin acțiunile pro-natura derulate de elevii din cele cinci școli, minutarul ceasului a fost mutat înapoi. La fiecare 50 de puncte obținute de elevii școlilor partenere prin acțiuni ecologice, Planeta a câștigat 1 minut de viață. Activitățile punctate în cadrul proiectului sau fost:
Nr. crt.
Activitatea
Punctajul prevăzut
1.
Lipirea de fluturași/stickere cu mesaje privind economisirea energiei electrice și a apei
100% (săli) = 100 p.
2.
Colectarea selectivă a deșeurilor (hârtie/carton, PET-uri, doze suc)
1 kg deșeuri = 20 p.
3.
Confecționarea de obiecte din materiale reciclabile
15 p./ obiect
4.
Acțiuni de ecologizare (cu dovezi)
50 p./ acțiune
5.
Acțiuni de informare a colegilor, a cadrelor didactice, a adulților din sat cu privire la protecția mediului
100 p./ acțiune
6.
O activitate originală, de inițiativă a fiecărei școli, în afara celor 5 de mai sus, care sunt obligatorii
150 p.
Activitatea originală a școlii noastre a fost concursul „Eco-Halloween”, organizat de elevii clasei a VIII-a. Condiția de participare la concurs a fost ca materialele utilizate pentru confecționarea costumelor să fie reciclabile. De altfel, și decorurile pentru activitate au fost realizate tot din materiale refolosibile. În urma evaluării activităților celor cinci unități, școala noastră a primit premiul pentru cel mai reușit ceas confecționat în cadrul proiectului „T.I.C.-T.A.C. Ceasul Pământului”.
A consemnat pentru dumneavoastră,
Prof. înv. preşc. IONELA-LAURA CARAIMAN 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu