miercuri, 10 aprilie 2013

Socializarea pe internet - riscuri si avantaje

 

Internetul devine în viaţa tinerilor o parte considerată tot mai mult ca fiind obligatorie. Numărul celor care şi-au conectat casele la imensa lume virtuală e tot mai mare, iar dacă nu îl avem acasă, internetul ne stă la dispoziţie la şcoală sau în internet cafe-uri. O parte mare (dacă nu cea mai mare) a timpului o petrecem pe site-urile de socializare: blog-uri, forum-uri, chat-uri, Facebook, Hi5, MySpace, Netlog, Twitter, Bebo şi altele.
Cunoaştem însă toate aspectele acestui mod de relaţionare?
Este foarte uşor să susţinem cauza „obligativităţii” conexiunii, doar avem atâtea motive, mai ales la adolescenţă: referate de făcut, informaţii pentru şcoală, legătură necostisitoare cu prietenii‚ ,,toţi colegi au" şi multe altele. În realitate, cel mai mare spaţiu îl acordăm socializării prin intermediul internetului, fie că discutăm pe forum-uri, chat, sau messenger, navigăm pe blog-uri sau schimbăm impresii în alte moduri de a interacţiona virtual. Avantajele sunt multiple: ţinem legătura foarte uşor cu prietenii, nu ne costă nimic să vorbim cu rudele şi amicii de peste mări şi ţări, aflăm o mulţime de lucruri noi şi cunoaştem persoane pe care nu am fi avut niciodată ocazia să le întâlnim în realitate.
Ca să facilităm comunicarea, completăm date de profil, postăm poze, vorbim despre noi, ne facem viaţa publică, la îndemâna unui clic. E minunat să ai prieteni, să împărtăşeşti bucurii şi tristeţi, să cunoşti oameni noi. O fi însă totul atât de roz? Aparent!
Ce se află dincolo de roz?
Efectele socializării pe internet sunt vizibile: ne uităm mai puţin la televizor, ieşim mai puţin cu prietenii, lectura unei cărţi devine aproape inexistentă.
În schimb, petrecem câteva ore zilnic în faţa calculatorului, viaţa reală fiind înlocuită într-o tot mai mare măsură cu viaţa virtuală. Anonimatul ne ajută, mai ales pe cei puţin mai timizi, să prindem curaj. Când nu trebuie să te uiţi în ochii omului e mai uşor să spui anumite lucruri.
Rareori însă ne gândim că internetul este o lume tot atât de vastă, ca şi lumea reală, la care au acces tot felul de oameni, iar anonimatul este şi pentru ei de mare ajutor.
Şi astfel ajungem la situaţii de genul:
- „La începutul lui 2006, în decurs de 5 săptămâni, 7 adolescente din Middletown, Connecticut, au sesizat poliţia, după ce au fost agresate de către bărbaţi cunoscuţi pe MySpace”;
- „O mamă a descoperit că fiul său în vârstă de 7 luni, este de vânzare pe internet“;
- „Mai mulţi părinţi au găsit poze cu copiii lor apărând la profilul unor necunoscuţi, însoţite de mesaje nepotrivite”.
Credeţi că vouă nu vi se poate întâmpla? Şi dacă, totuşi…?
Un sociolog spunea că site-urile de socializare sunt ca un dormitor cu uşile închise, doar că este vorba despre un dormitor în care poţi să inviţi chiar şi 1000 de persoane, de ale căror intenţii nu poţi fi sigur.
Informaţiile personale:
Expunerea online nu este lipsită de riscuri. Există hoţi care au declarat că înainte să atace o casă se informează de pe blogul familiei sau al unui membru în legătură cu programul, casa şi maşina lor, portrete sau situaţia economică, spaţiul virtual oferindu-le gratuit şi rapid detalii pe care altădată nu ar fi reuşit să le obţină. Copii şi adolescenţi au fost răpiţi sau abuzaţi de persoane care obţinuseră datele lor personale prin intermediul internetului – o lume în care orice îşi poate asuma orice identitate vrea.
Fotografiile personale:
Imaginile personale făcute publice pe internet pot fi folosite de persoane rău intenţionate, fie pentru a culege informaţii, fie pentru a le utiliza în interes propriu. Există multe campanii în desfăşurare în legătură cu informarea asupra pericolelor la care ne expunem atunci când se postează fotografii, pe orice tip de site-uri publice, pe forumuri sau la concursuri foto, mai ales atunci când se oferă şi detalii personale de tip: nume, adresă, telefon, email. Internetul este un spaţiu în care au acces persoane de toate categoriile mentale - de la oameni cumsecade până la infractori, dezaxaţi, pedofili. Fotografiile sunt furate şi modificate cu ajutorul unor softuri de editare foto şi puteţi avea surpriza să le găsiţi în locuri mai mult sau mai puţin deocheate. Soluţia: parolaţi-le, postaţi-le pe conturi private, accesibile doar familiei şi prietenilor. Aceste lucruri sunt valabile pentru orice fel de fotografii personale.
În concluzie:
Site-urile de socializare pot fi extrem de folositoare, iar avantajele utilizării lor le-am enumerat deja. Să ţinem însă cont şi de dezavantaje şi de riscuri:
- viaţa virtuală se trăieşte în defavoarea vieţii reale, care devine tot mai săracă; în plus, o privire plină de dragoste, o îmbrăţişare caldă, o strângere de mână, parfumul unei flori sau adierea mângâietoare a unui vânt cald nu le vom găsi pe internet.
- dincolo de aparenţele strălucitoare şi binevoitoare se poate ascunde o lume periculoasă, în care poţi intra fără să vrei.
Nu uita de precauţie!
Nu tot ceea ce vezi pe internet este adevărat!


A consemnat pentru dumneavoastră,
Prof. înv. preşc. IONELA-LAURA CARAIMAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu