luni, 25 februarie 2013

Update: Elevi cu care ne mândrim! - (3)

EXPERIENŢA ECO ÎN DANEMARCA
Cei doi elevi ai şcolii noastre - Campău Angel şi Voica Cosmin - beneficiari ai misiunii YRE în Danemarca, ne povestesc:
- Sosirea elevilor în Copenhaga alături de elevi din celelalte  cinci ţări participante unde au fost cazaţi la HOTEL COPENHAGEN ISLAND.
- Echipa elevilor din România a fost însoţită de dl. prof. Gabriel Vânău şi d-na prof. Dumea Nela.
- La prima întâlnire a grupului reunit s-au format echipe de lucru formate din câte trei membri (elevi din ţări diferite), pe grupe de vârstă şi secţiuni la fel ca şi competiţia, pornind de la un joc atractiv.
- Echipele au primit sarcini de lucru diverse, realizarea de proiecte tot pe tema reciclării gunoiului menajer, pornind de la situaţii concrete, de exemplu:
1. La secţiunea  Articole  elevii au avut ca sarcină de lucru pornind de la o imagine dată întocmirea unui articol în care să indice despre o persoană: ce ii place, unde locuieşte, ce activităţi practică, funcţie de acţiunea pe care o desfăşura, etc.
2. Pentru secţiunea fotografie echipa de elevi a avut de realizat fotografii ”pe teren” care ilustrau acţiuni neconforme cu normele de poluare (mucuri de ţigări, gunoi aruncat la întâmplare pe stradă, etc) şi să găsească soluţii pentru remedierea acestor situaţii.
- O altă activitate interesantă a fost desfăşurată la sediul central al YRE unde specialişti voluntari ai ,,Mişcării Litter” –  ,,Litter Movement” au prezentat elevilor ce este această mişcare şi care este rolul său, ce încearcă să facă, cum să iniţieze campanii de presă pe problematica mediului.
- Elevii s-au bucurat şi de momente de relaxare, astfel au vizitat Parcul de distracţie Tivoli, apoi s-au plimbat cu barca pe Canalul Nyhavn şi  au văzut alte locuri istorice.
- La final au realizat proiectele propuse dând exemple de bune practici pe care le-au prezentat organizatorilor şi au participat la o petrecere.
- Recunosc că au avut şi momente dificile în înţelegerea mesajelor – bariera lingvistică – dar şi distanţa, dorul de casă, care au fost depăşite rapid cu ajutorul profesorilor însoţitori, a partenerilor de proiect şi a prieteniilor pe care le-au legat.
A fost o experienţă unică din care elevii au avut nu numai de învăţat dar şi de transmis celor din jur comportamente ecologice şi de salvare a mediului înconjurător. Programul a fost pe cât de dens, pe atât de instructive, iar modul de abordare atractiv pentru elevii participanţi. Îmbucurător este faptul că aceştia au dorit mediatizarea experienţei în rândul colegilor şi mai mult, participarea la campaniile viitoare ale YRE prin implicarea în proiecte şi programe de voluntariat.
Dorim să mulţumim Centrului Carpato Danubian de Geoecologie pentru oportunitatea pe care a oferit-o elevilor şi sprijinul acordat în participarea la întreaga misiune.
Coordonator Campanie ,,Litter Less" şi Program YRE: prof. înv. prim. GÂRBEA TATIANA
Parteneri în proiect: 
- prof.RAMONA MUNTEANU
- înv. RODICA PÂRVU
- prof. EMILIA CIOMÂRTAN (director al Şcolii  cu clasele I - VIII, Horia, în acel moment)
A consemnat pentru dumneavoastră,
Prof. înv. preşc. IONELA-LAURA CARAIMAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu