luni, 25 februarie 2013

Elevi cu care ne mândrim! - (2)

Pentru Eco–Şcoala Horia, anul şcolar 2011-2012 a fost deosebit de fructuos în activităţi de voluntariat pentru mediu. Pe lângă binecunoscutul Program Mondial Eco – Şcoala la nivelul unităţii şcolare s-au derulat alte două proiecte de anvergură, pentru mediu: Campania Naţională ”Litter less”, care încurajează Educaţia pentru o Dezvoltare Durabilă şi Programul Internaţional YRE – ce are ca scop implicarea elevilor în rezolvarea unor probleme privind mediul înconjurător.
În cadrul Campaniei Naţionale ,,Litter Less" ne–am înscris cu proiectul ,,Colectarea selectivă şi reciclarea deşeurilor provenite din ambalaje de carton, pet-uri şi plastic”,  obiectivul principal al campaniei fiind reducerea cantităţii de gunoi menajer/deşeuri. Elevii implicaţi în acţiuni specifice ale campaniei au realizat activităţi de voluntariat şi investigaţii pe plan local. Rezultatele au fost transpuse în materiale jurnalistice – articole şi foto-reportaje ce cuprindeau sugestii de rezolvare a problemei deşeurilor. Sub îndrumarea cadrelor didactice coordonatoare elevii au înştiinţat operatorul naţional, iar rezultatele investigaţiilor au fost promovate pe site-ul campaniei, intrând astfel în competiţie.
În acest context elevii au fost înştiinţaţi de posibilitatea diseminării rezultatelor investigaţiei şi pe site-ului Programului Internaţional YRE – Tineri Reporteri pentru Mediul Înconjurător (www.youngreporters.org) – participând astfel, alături de elevi proveniţi din cele cinci ţări pilot ale programului, la Concursul Internaţional YRE.
Rezultatele nu au întârziat să apară. Astfel, fiecare din aceste competiţii au avut ca primă etapă evaluarea de către un juriu naţional unde au fost stabilite locurile I, II, III. Seriozitatea şi implicarea activă au făcut ca doi dintre elevii şcolii noastre să ocupe locuri fruntaşe la categoriile lor de vârstă, în Campania ,,Litter Less":
CAMPĂU GELU ANGEL (clasa a III-a) LOCUL I la secţiunea fotografie, un elev receptiv la activităţi extracurriculare şi extraşcolare, dar mai cu seamă la activităţi de voluntariat, ecologie, pe care le-a acceptat cu uşurinţă şi la care a participat activ, cu mare plăcere. A răspuns prezent ori de câte ori a fost solicitat şi implicat în astfel de acţiuni, chiar şi în week-end.
VOICA COSMIN (clasa a VII-a) LOCUL I la secţiunea articole, elev în clasa d-nei prof. Munteanu Ramona (anul trecut în cls. a VII-a) s-a implicat şi el activ în activităţi de binefacere pentru mediu, voluntariat. Având în vedere faptul că era în clasa a VII a avut o mai mare deschidere pentru activitatea de reporter, a creat un articol sub îndrumarea d-nei profesor Munteanu Ramona, parteneră în proiect, fapt ce l-a propulsat pe locul I şi care i-a adus minunata deplasare.
Premiile obţinute i-au propulsat pe cei doi elevi în grupul participanţilor la MISIUNEA INTERNAŢIONALĂ YRE care se va desfăşura în perioada 25-29 octombrie 2012 în Danemarca.
Suntem deosebit de onoraţi de rezultatele obţinute de elevii şcolii noastre, de activitatea susţinută în cadrul Campaniei ,,Litter Less", cât şi în programele şi proiectele de voluntariat pentru mediu.  În acelaşi timp, suntem convinşi că cei doi elevi ne vor reprezenta cu cinste şcoala, localitatea şi ţara, iar această experienţă unică le va marca activităţile viitoare cu privire la rezolvarea problemelor de mediu şi dezvoltare durabilă.
Coordonator Campanie ,,Litter Less" şi Program YRE: prof. înv. prim. GÂRBEA TATIANA
Parteneri în proiect: 
- prof.RAMONA MUNTEANU
- înv. RODICA PÂRVU
- prof. EMILIA CIOMÂRTAN (director al Şcolii  cu clasele I - VIII, Horia, în acel moment)
A consemnat pentru dumneavoastră,
Prof. înv. preşc. IONELA-LAURA CARAIMAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu